Rekonstrukce štěrkového vjezdu

V roce 2011 jsem si na zahrádce vybudoval bránu pro vjezd osobního auta a v místě vjezdu vcelku prostornou štěrkovou plochu. Plocha je po všech okrajích obložena kameny – nejvíce ze strany vnější příjezdové cesty, další obvod dle potřeby. Kameny plní účel kompaktnosti plochy a byly ukotveny proti pohybu zatlučenými železnými tyčemi. Celá plocha ovšem pracuje díky opakovaným srážkám a vysychání a také zátěži při zajíždění a vyjíždění vozidel. Železné kolíky začaly samy vykukovat na povrch asi po 3-4 letech. Musely co nejdříve všechny ven. Každopádně se za 14 let plocha jemně propadla (snížila) a padlo rozhodnutí o celkové rekonstrukci.

.

4. června 2024 jsem navezl jednu tunu hrubšího štěrku ze spodní tasovické štěrkovny (ta hned za řekou), který mám v plánu dáti do spod. Tedy je třeba odebrat původně položený štěrk, položit hrubý a následně po povrchu rozprostřít původní. Na tuto práci se spíše těším, mám rád tento typ úprav terénu 🙂 Tak takto vypadá 1 tuna navezeného štěrku.

.

…tak až počátkem srpna začínám výměnu drceného štěrku za oblázky vydělené z horní tasovické pískovny v prostoru u chatky.

.

Drcený štěrk se využije při obnově vjezdu do zahrady – zatím je doslova hromaděn.

.

24.09.2024

… tož v druhé půlce září, po velkých deštích, teprve vyšel čas na dokončení renovace štěrkového vjezdu. Nejprve jsem odhrabal do boků štěrk z povrchu a následně vykopal dalším 30 cm hlíny – vytvořil jsem tak velikou „vanu“ uprostřed vjezdu. Na dno jsem začal skládat hrubý štěrk, prosypávat hlínou – to v několika vrstvách. V žádné chvíli mi to nepřišlo „cool“ na focení, všude kolem hromady nejen odhrabaného štěrku z povrchu, štěrku od chatky, ale i hlíny. Během dvou intenzívních pracovních dní jsem dostal plochu zpět do použitelného stavu. Akorád, neb hned další den přijela rodinná návštěva 🙂

.

… a takto vypadá místo pod hromadou štěrku za pouhý měsíc, sám jsem zvědavý, za jak dlouho příroda skryje stopy po odložišti 😉